Kaizen

Kaizen, ha, ezt már ismerjük!
Sokszor azt hallom, hogy a lean = kaizen...
Vagy az, hogy eddig kaizeneztünk, most leanezzünk...
 
Ezt tegyük helyre, egyszerűen:
  • A Lean a gondolkodásmód (értékteremtés vs veszteség, Just-In-Time, Jidoka etc)
  • A Kaizen ennek a megvalósítási eszköze
Még egy tévhit: kaizen = kis lépések.
 
Kaizen, ahogy már valószínűleg tudja, két japán szóból áll: KAI és ZEN. Egyben ez "értéknövekedés" vagy "megjavítás" (Startlap szótár). Ezt lean szemekkel úgy fordítjuk: folyamatos javítás, jobbítás. Ez annyit jelent, hogy a folyamatos veszteség vadászatból talált hibákat (muda, mura, muri) folyamatosan javítani kell. Ez történhet apró lépésekben, de akár nagy lépésekben is. Erre van külön megnevezés is: Point Kaizen (pont kaizen, kis lépések, egy adott ponton) és System Kaizen (rendszer kaizen, vagy Kaikaku, nagy lépésekben történő, több folyamatot érintő változás).
 
Általában, ha kaizenről beszélünk, akkor Pont Kaizenre gondolunk. Ez egy nagyon hasznos eszköz, de ha rosszul használjuk, akár veszélyes is lehet! Mert egy javítás egy adott ponton, nem biztos hogy az egész rendszernek is jobb. Ezért fontos, hogy a pont kaizen kizárólag egy Értékáram Térkép (VSM)  alapján történhet. Perzse, vannak apró változások munkahelyi szinten, amik megtörténhetnek (mint például kisebb layout változások, 5S lépések, Visual Management). De alapvetően a VSM alapú kaizen a leghatékonyabb.
 
Hogyan szervezzük meg a kaizent? Ez 3 lépésben történik:
  1. Előkészítés: Itt meghatározzuk a célokat, gyűjtünk adatokat, meghatározzuk a csapatot és képezzük őket, biztosítjük a feltételeket.
  2. Workshop: Ez maga a Kaizen esemény, ami általában 2-5 napig tart. Itt fontos a felépítés (probléma meghatározás, adatgyűjtés, brainstorming, ötletek kidolgozása, megvalósítás)
  3. Utókövetés: A workshop után 30 napon belül tartósan meg kell valósítani a javasolt jobbításokat. Az utókövetés tartalmazza az olyan lépést, ami a workshopon belül nem valósítható meg, valamint a felügyelet és auditálás.
A Leonardo Group csapata, a Kaikaku mellett, a Kaizenben is tapasztalt. Sok különböző cégeknél voltak kaizen workshopjaink, autóipari és nem autóipari cégeknél; ipari termékek, fogyasztói cikkek, egészségügyi termékek... tömeggyártás, egyedi gyártás, high mix-low volume... Kérje Ön is segítségünket! Info@leonardo-group.hu
Oldal nyomtatása