Kaikaku

Amikor Lean Management-ről beszélünk, mindenki rögtön kaizen-re gondol. Ön is, uyge? A Kaizen egy rendkívül fontos eleme a Lean Management-nek. Viszont, Kaizen viszonylag lassú, mivel kis lépésben történő változásokról van szó. Amit kaizen-nek nevezünk, az gyakorlatilag Point Kaizen, vagyis helyi optimalizálás. Maga a "nagy" rendszert nem változtatjuk meg vele. Ezért sokszor nincs mérhető, pénzügyi eredménye a Lean lépéseinknek.
 
     Ma nehéz időket élünk; sok cég a túlélésért küzd. Radikális igénycsökkentést tapasztalunk és a verseny egyre erősebb. Küzdeni kell a vevőkért. Kénytelen vagyunk radikális lépésekkel optimalizálni folyamatainkat; így például radikális WIP csökkentés szükséges. Ezt kaizen-nel már nem tudjuk elérni, legalább nem elég gyorsan. Ilyenkor jön egy sokszor nem ismert Lean eszköz: A Kaikaku.
 
A Kaikaku egy radikális és gyors változás. Minden cégnél a lean út Kaikaku-val indulnia kellene. Először meg kell változtatni a vállalat struktúráját Kaikaku-val, amit aztán kaizen-nel folyamatosan optimalizálni kell. De mit értünk Kaikaku alatt?
     Egy gyárban a Kaikaku elsősorban a Flow és a Pull megvalósítását jelenti. Vagyis, egy folyamatos anyagáram, amelyet a vevő húzza. Így egy Kaikaku projekt alatt bevezetünk kanban rendszereket, ahol szükséges; ahol nem szükséges, ott inkább In Process Kanban-t (IPK) használunk. Közben olyan eszközöket is használunk, mint a SMED, a szabványosítás, Visual Management stb. A legfontosabb lépése a folyamatok összekapcsolása, a teljes értékáramon keresztül.
 
A Kaikaku megvalósítása projektformában történik. A Leonardo Group-nak van erre egy bevált, jól strukturált módszere, amelyet már 11 éve alkalmazunk az piacon. Ennek felépítése a következő:
 
 

A megvalósítás két csapatban történik, a Folyamat és a Logisztika team. Ehhez nyújtunk tanácsadói segítséget. A projekt 3-4 hónap alatt valósul meg, 5-6 fázisban; ez idő alatt a tanácsadók 10-15 napot töltenek a gyárban, a csapatok házi feladatokkal töltik a fennmaradó időt. Így költséghatékony lesz a tanácsadó is, mivel tapasztalattal járul hozzá a projekthez, de nem foglalkozik olyan feladatokkal, amelyeket a csapatok önállóan is tudják elvégzni.
 
További információ: info@leonardo-group.hu
Oldal nyomtatása